Vizită la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM) din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV)

Împreună cu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian OROS, Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica și Prefectul județului Iași, Marian Grigoraș am vizitat Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM) din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV).
Am avut ocazia să vedem cel mai mare proiect desfăşurat de Universitate, finanţat aproape în întregime din fonduri europene – ICAM. În cadrul Institutului ieşean, există o serie de echipamente care nu mai sunt disponibile în România, dar şi o construcţie complexă de laboratoare, un fitotron cu 11 camere în care plantele au condiţii controlate de a se dezvolta, verificându-se calitatea aerului, compoziţia sa şi temperatura.
Când discutăm despre amelioarea solurilor, despre schimbări climatice, împăduriri, utilizarea anumitor specii de plante în funcție de zonă și climă, ei, specialiștii au cel mai important cuvânt de spus.
Privim de foarte multe ori cu apreciere spre vestul Europei, unde într-adevăr finanțarea și condițiile sunt net superioare în domeniul cercetării, dar nu trebuie neglijat faptul că școala românească slefuiește anual specialiști în cercetare, oameni de o calitate certă, cu pregătire solidă.
Este nu doar o dorință personală, ci un obiectiv național ca astfel de oameni bine pregătiți să rămână în România, iar talentul și pregătirea lor să genereze plus valoarea țării noastre.