Vizită ambasador Japonia la Consiliul Județean Iași

Am fost onorat să primesc vizita E.S. Dl. Ambasador Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, însoțit de domnul consilier economic Kentaro Morita.

Mă bucură foarte mult deschiderea ambasadei Japoniei de a stabili relații de cooperare cu județul Iași și instituția Consiliului Județean, consolidând dialogul politic și relațiile bilaterale stabilite între Japonia și România acum mai bine de 100 de ani. Anul 2021 a fost anul centenarului relațiilor diplomatice dintre țările noastre, iar județul Iași are oportunitatea de a fi parte a acestei tradiții îndelungate de colaborare.

I-am prezentat E.S. Dl. Ambasador Hiroshi Ueda județul Iași, din punct de vedere socio-economic și cultural, discutând totodată și despre viziunea de dezvoltare pentru perioada următoare.

Ca urmare a discuțiilor, am primit invitația de a prezenta Iașul și oportunitățile de investiții către oamenii de afaceri japonezi, prin intermediul Camerei de Comerț și Industrie România-Japonia, având în vedere proiectele de dezvoltare ale parcurilor industriale pe care le avem în implementare. Suprafețele mari pe care se desfășoară parcurile, amplasamentul strategic, dar și deschiderea de a stabili o cooperare comercială, la nivelul serviciilor și industriei, cu reprezentanți ai mediului de afaceri japonez sunt avantaje strategice importante. Sper ca în anii următori să creștem prezența firmelor japoneze în județ pentru că, momentan, avem un singur investitor din Japonia în Iași.

Totodată, Iașul este un exemplu de bună practică și în domeniile medical, academic, cultural, iar resursa umană bine pregătită și profesionistă este un atu important pentru orice companie care dorește să se stabilească și să se dezvolte în Iași.
Îi mulțumesc pentru vizită E.S. domnului Ambasador. Sunt încrezător că acesta este începutul unei constructive relații de cooperare pe care o vom onora cu mare interes.

La întâlnirea cu ambasadorul Japoniei au mai participat secretarul general al județului Iași, Vernica Lacramioara, și președintele Comisiei pentru cooperare externă și parteneriate cu societatea civilă și mediul de afaceri din Consiliul Județean, Marian Uscatu.