Un alt instrument important pe care îl las finalizat la minister este Sistemul care supraveghează toate tranzacțiile cu deșeuri

Toți operatorii din piața de ambalaje vor fi sub lupa SIADT- Sistemul Informatic de Urmărire a Trasabilității Deșeurilor din Ambalaje din 15 ianuarie 2021, a anunțat Ministerul Mediului. A fost unul dintre proiectele prioritare ale acestui mandat.
Așa cum piața lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din pădure până în depozite, așa și piața deșeurilor avea nevoie de digitalizarea și urmărirea 24 de ore din 24 a oricărei operațiuni care implică deșeurile de ambalaje, iar acest lucru va fi posibil datorită SIADT.
Sistemul este dezvoltat de Administrația Fondului pentru Mediu și este destinat raportării și urmăririi trasabilității deșeurilor din ambalaje.
Potrivit reprezentanților ministerului, toți actorii din piață vor fi obligați inclusiv la proba existenței deșeurilor care fac obiectul tranzacției: înainte de orice tranzacție, sistemul obligă la încărcarea în aplicație a două fotografii cu încărcătura de deșeuri și patru fotografii cu mijlocul de transport, iar punctul de încărcare a deșeurilor va fi monitorizat prin GPS.
Un alt avantaj al utilizării acestui sistem este că posibilele tranzacții ilegale vor putea fi blocate în timp real.
În momentul în care datele din SIADT semnalează că datele între doi sau mai mulți actori implicați în același contract diferă – putem bloca pe loc această tranzacție și putem trimite echipe de control care să verifice suspiciunea care apare în sistem.
Scopul creării SIADT este acela de creștere a cantităților de deșeuri reciclate în mod real în România, precum și la scoaterea din joc a celor care nu dețin licențe de operare.