Sediu nou pentru Operă, spațiu pentru Biblioteca Județeană și dotarea Filarmonicii, pe lista priorităților lui Costel Alexe la CJ

Costel Alexe și-a prezentat prioritățile pentru domeniul cultural ieșean, ca viitor președinte al Consiliului Județean. Printre acestea se numără identificarea unui spațiu nou pentru Biblioteca Județeană, un sediu nou pentru Operă, reabilitarea și dotarea Filarmonicii.

“Domeniul cultural este cheia de boltă a Iașului, în jurul căreia s-a construit comunitatea, instituțiile, faima acestui pol al României. Este fundamental ca următorii ani să ne găsească pregătiți strategic pentru a compensa anii pierduți sub guvernările PSD, care au marginalizat aproape până la dispariție instituțiile de cultură, evenimentele și perspectivele acestui instrument de dezvoltare. În statele dezvoltate ale UE și în Europa Centrală mai nou, cultura a devenit un motor al economiei vii, care generează evenimente, atrage turiști, creează emulație, sensibilizează mediul de afaceri și conturează perspective unor întregi sectoare economice, pe orizontală. Mediul educațional, universitățile, zona de servicii și multe altele vor avea un partener și un deschizător de drumuri. Vom face din cultură un pilon al dezvoltării județului pentru că există capacități și capabilități în acest domeniu care să contribuie semnificativ la valoarea adăugată pentru imaginea, bugetul și dezvoltarea de ansamblu a Iașului”, a spus Costel Alexe.

Ateție sporită asupra sediilor instituțiilor culturale

Pentru actuala conducere a CJ Iași, problema sediului Bibliotecii Județene Gh. Asachi a fost tratată cu superficialitate, consideră Costel Alexe.

“În prezent, activitatea Bibliotecii Județene Gh. Asachi se desfășoară în spații improvizate, nedemne pentru o bibliotecă județeană. Aceasta nu va fi doar o bibliotecă, ci un spațiu al evenimentelor și dialogului cultural, un loc al dezbaterilor, conferințelor în care să fie atrași tineri, oameni de cultură din tot județul nu doar acolo unde există filiale. “, a spus Costel Alexe.

Filarmonica de Stat este o altă instituție care necesită o atenție sporită. Aceasta necesită lucrări de reabilitare și dotare.

“În prezent, Filarmonica susține concerte în mai multe săli închiriate: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (16%), Palas Mall (10%) și alte săli (24% – Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Catedrala Catolică, Mitropolie etc.). Sălile enumerate nu au calitățile acustice necesare desfășurării activității concertistice. Împreună cu Guvernul României şi Primărie, vom aloca sumele necesare pentru finalizarea investiției de reabilitarea a Filarmonicii de Stat, Sala „Ion Baciu”. Fondurile pot proveni fie de la Compania Națională de Investiții, fie pe baza unei finanțări europene, încadrată în axele dedicate pentru exercițiul financiar european 2021-2027”, a mai adăugat Costel Alexe.