România, una dintre ţările cu cele mai bogate resurse de gaze naturale din Europa

România, una dintre ţările cu cele mai bogate resurse de gaze naturale din Europa, are conectată la reţea doar 36 % din populaţie, în timp ce Ungaria, o țară fără zăcăminte semnificative de gaze naturale, are peste 90% din populaţie conectată la reţeaua de gaze.
Obiectivul principal al Guvernului Orban, așa cum a fost asumat și în Planul Național de Investiții și Relansare al Economiei –Reclădim România, este ca până în 2027 –70% din gospodării să fie racordate la rețeaua de gaze.
Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică ghidul solicitantului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”.
Apelul în valoare de 235 milioane de euro, prevăzut a fi lansat pe 17 august, permite dezvoltarea rețelei de gaze naturale.
Procesul urmează să continue și în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de 1 miliard de euro.
Condiția este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice locale, să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației.