Raport la doi ani de mandat

Vă invit să citiți raportul meu de activitate din primii doi ani ca președinte al Consiliului Județean Iași

Raport doi ani de mandat Costel Alexe

S-au împlinit doi ani de când am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Iași.

Am venit, așadar, în fața ieșenilor să prezint raportul de activitate al primilor doi ani din actualul mandat. Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături, reprezentanți ai Guvernului României, executivul CJ, consilierii județeni, aparatul de specialitate al instituției, primarii unităților administrative din județ și directori ai instituțiilor aflate în coordonarea CJ.

Gândindu-mă la cei 30 de ani de administrație, pe care îi aniversăm anul acesta, cred că Iașul ar fi putut să arate mai bine, gândindu-mă la acești doi ani de mandat, consider că am fi putut face mai mult. Prima jumătate de mandat nu a fost, însă, deloc lipsită de provocări. Situațiile excepționale prin care am trecut și încă trecem, plecând de la pandemia de Covid-19, la amenințarea unui război la granițele țării, la criza energetică și inflația cu care ne confruntăm în această perioadă au impactat foarte mult activitatea administrației județene. Practic, până acum nu am apucat să guvernăm pe timp de pace, în condiții normale, și nu a existat perioadă în care să nu ne confruntăm cu situații extraordinare.

În pofida tuturor provocărilor, am reușit să mișcăm lucrurile și să punem pe roate proiecte care păreau imposibil de a mai fi implementate, să finalizăm lucrări care tergiversau de ani de zile, să scoatem proiecte din sertar și să le transformăm în realitate.

Construim al doilea cel mai mare Aeroport din țară, după Aeroportul Otopeni. După 10 ani în care nu s-a făcut nicio investiție majoră, am prins ultimul avion și am obținut finanțare pentru un proiect de aproape 𝟏𝟎𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 – 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐓𝟒.

Am modernizat la standarde europene aproape 𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐤𝐦 𝐝𝐞 𝐝𝐫𝐮𝐦 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 pe loturile 1 și 2 din Axa rutieră strategică 1 Iași – Suceava și Axa rutieră strategică 2 Botoșani – Iași. Acestea sunt proiecte care în 2020 aveau un grad de implementare de 0 – 0,9% și, în doi ani, le-am adus la 90% – 100%. Lucrări de modernizare, reabilitare și întreținere au fost făcute, de asemenea, pe alți aproape 𝟐𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐤𝐢𝐥𝐨𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢 din rețeaua județeană de drumuri.

Implementăm cel mai mare proiect de investiții la nivel regional, în valoare de 509 milioane de euro, prin ApaVital, pentru a conecta comunitățile din județul la sistemul de apă și canalizare.

După 30 de ani de la Revoluție, construim primul Parc Industrial administrat de Consiliul Județean Iași.

Avem în implementare proiecte din domeniul sănătății cu o valoare de peste 𝟒𝟔 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, reabilitarea Spitalului de pediatrie ‘’Sfânta Maria’’ și extinderea UPU, investiții în echipamente și tehnologii moderne în cele 6 spitale coordonate de Consiliul Județean Iași. Am pus bazele unui proiect major din domeniul sănătății – Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași. Suntem într-o etapă avansată și cu studiul de fezabilitate pentru noul Spital Integrat de Boli Respiratorii din Bucium.

Prin DGASPC, avem în implementare 𝟔 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 de închidere a centrelor rezidențiale și de transformare în centre de tip familial, un proiect în evaluare, 𝟔 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐬𝐞 spre finanțare.

În premieră, am creat un fond de 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, bani pe care i-am repartizat către 𝟏𝟒 𝐬𝐜𝐨𝐥𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝟏𝟏 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐞 pentru a moderniza grupurile sanitare din unitățile de învățământ.

Am operaționalizat 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐌𝐚𝐧𝐚𝐠𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐭 𝐚𝐥 𝐃𝐞𝐬𝐞𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 și astăzi colectăm selectiv de trei ori mai multe deșeuri decât o făceam în 2020.

Avem depuse prin PNRR cererile de finanțare pentru reabilitarea clădirilor Filarmonicii de Stat “Moldova” și a Teatrului “Luceafărul’’.

Am recâștigat președinția Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Pentru toate aceste realizări le mulțumesc angajaților, colaboratorilor instituționali și tuturor primarilor din județ cu care am avut o foarte bună colaborare în ultimii doi ani. Și, desigur, echipei mele, cu care împărtășesc aceeași dedicare față de proiectele județului.
Următorii doi ani de mandat înseamnă pentru administrația județeană o cursă contracronometru pentru a obține și mai multe resurse pentru proiectele Iașului.

Este o cursă pe care trebuie să o câștigăm. Pentru că, dacă noi nu implementăm proiectele, pierdem oportunitățile de finanțare. Viitorii doi ani trebuie să însemne o mai mare implicare pentru noi toți, pentru că, astăzi, dincolo de realizări, avem și restanțe. Îmi doresc foarte mult ca Spitalul Regional de Urgență să meargă înainte cu pași mai rapizi. Suntem într-o cursă contracronometru să recuperăm timpul pierdut și în ceea ce privește marile proiecte de infrastructură, A7 și A8. Ne dorim cu toții mai mult pentru Iași și sper ca și următorii doi ani să ne regăsească împreună, lucrând pentru binele comunității noastre.