Proiect aplu de reabilitare a monumentelor istorice de cult din județul și municipiul Iași

Împreună cu Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, și Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, am răspuns pozitiv invitației ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de a participa la o întâlnire de lucru la Palatul Mitropolitan din Iași.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre necesitatea atragerii de noi fonduri nerambursabile din programele și axele dedicate pentru monumentele de cult. Astfel, s-a degajat ideea ca monumentele istorice de cult din zona rurală vor avea la dispoziție, pe lângă axele deja existente și cele din exercițiul financiar 2021-2027, noi fonduri europene dedicate pentru reabilitare din programul european de reziliență și recuperare economică, proiecte ce vor trebui accesate în cursul anului 2021 și finalizate până în 2025.

Având în vedere numărul mare de monumente istorice de categorie A și B (importanță națională și universală) din arealul județului Iași și al Moldovei, s-a subliniat că acestea vor beneficia astfel de un ajutor important care să sporească gradul de accesibilitate al beneficiarilor tocmai printr-o cofinanțare scăzută.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Iași voi realiza, începând cu luna octombrie, cu Primăria Municipiului Iași și cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei o formă de parteneriat pentru ca un număr de monumente istorice de cult din județul și municipiul Iași să fie incluse într-un amplu proiect de reabilitare cu finanțare europeană. Acest angajament vine să confirme numeroase idei și proiecte din programul meu de guvernare a județului pentru 2020-2024 care este practic în dezbatere publică.

Vom prioritiza mânăstirile și bisericile cu valoare de patrimoniu însemnată din municipiu și județ, pentru a contribui nu doar la accesarea de fonduri europene pentru reabilitare prin cofinanțare, dar și printr-un suport pe partea de administrare. Includerea lor într-un circuit pentru turismul ecumenic va fi un mare avantaj pentru toți factorii implicați: parohii, industria HoReCa, firme de turism etc.