Ministrul Mediului, candidat la CJ Iaşi: ‘Vom fi printre primele centre urbane care vor avea tren metropolitan

Ministrul Mediului Costel Alexe a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la Iaşi va fi înfiinţat un tren metropolitan care să lege municipiul reşedinţă de localităţile aflate în suburbii, parte a unui plan naţional care cuprinde marile oraşe din ţară.

„Trenul metropolitan al Iaşiului va funcţiona, pentru că există deschidere şi din partea municipalităţii şi este o solicitare a primarilor din zona metropolitană. Este o dorinţă a noastră, a tuturor să avem mijloace de transport public moderne, prietenoase cu mediul, astfel încât să deblocăm traficul din oraş dar, mai ales, să reducem poluarea. Dacă la nivel naţional există această voinţă, şi noi şi Bucureştiul şi Clujul vom fi printre primele centre urbane care vor avea tren metropolitan”, a declarat ministrul Mediului Costel Alexe, liderul PNL Iaşi şi candidat la Consiliul Judeţean, potrivit agerpres.ro.

Potrivit ministrului, această variantă de transport folosită cu succes în alte state ale Uniunii Europene creşte semnificativ accesibilitatea, mobilitatea din zona urbană şi periurbană, este un mijloc ecologic de transport şi înlocuieşte cu succes automobilul, participând astfel la descongestionarea arterelor rutiere.

În opinia sa, trenul metropolitan este o soluţie ultramodernă de transport public întrucât utilizează în mare parte infrastructura feroviară existentă sau linii suburbane dedicate, cu peroane simple, cu staţii sau puncte de oprire fără personal. O astfel de călătorie este preconizată să dureze mai puţin de o oră.