“Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”

Am participat, alături de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la lansarea proiectului “Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, organizată de Institutul Regional de Oncologie Iași.
În calitate de deputat și reprezentant al celui mai mare județ al Moldovei am acordat sute de audiențe și am avut numeroase întâlniri în urma cărora am rămas efectiv impresionat, dar neputincios la dramele pe care multe femei le trăiesc de la vârste tot mai fragede.
România are o incidență a cancerului de col uterin mult mai mare decât media statuată la nivelul Uniunii Europene, aflându-ne pe primul loc dintre țările membre în ceea privește mortalitatea din aceeași cauză, ceea ce înseamnă o rată a mortalității de 20 de ori mai mare decât cea a Islandei!
Pentru că fenomenul este îngrijorător, pentru că este cumplit să te gândești că 80% dintre femeile din Moldova declară că nici măcar nu au auzit de cancerul de col uterin, astăzi, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Iași sunt preocupat să avem un parteneriat cu autoritățile locale, cu Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică din Iași pentru a derula campanii eficiente de informare, educare și prevenție în rândul femeilor.
Avem nevoie de o colaborare strânsă și de o administrație publică eficientă, capabilă să identifice soluțiile necesare și optime pentru nevoile curente cu care populația se confruntă!
Am mare încredere că alături de specialiștii din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași cancerul de col uterin nu va mai fi motiv de îngrijorare în România și cu precădere în județele Moldovei.