Dosare penale pentru două balastiere deschise pe Someș în județul Cluj

Două firme care exploatau ilegal agregate minerale din Someșul Mic, lângă Bonțida, județul Cluj s-au ales cu dosar penal în urma unor verificări realizate de inspectorii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).

Potrivit reprezentanților ABAST, au fost realizate măsurători în sistem Stereo 70, iar în urma prelucrării datelor obținute a rezultat faptul că pentru suprafeţele de teren afectate de lucrările de exploatare nu au fost emise acte de reglementare pe linie de gospodărire a apelor. În urma verificărilor, inspectorii au solicitat întocmirea dosarelor penale pentru infracţiunea de exploatare a agregatelor minerale fără aviz şi autorizaţie de gospodărire a apelor.

“Am solicitat demararea cercetărilor în ceea ce priveşte infracţiunea de exploatare a agregatelor minerale şi întocmirea dosarelor penale, având în vedere faptul că în anii anteriori, cele două societăți comerciale au mai fost depistate realizând activităţi de exploatare ilegală a agregatelor minerale, soluţionate prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale”, se arată într-un comunicat transmis de ABAST.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a dispus controale la nivel național, după vizita ministrului Costel Alexe și a directorului general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Ervin Molnar, la una dintre exploatările ilegale de agregate minerale din judeţul Dâmboviţa.

Pentru realizarea unor amenajări piscicole cu valorificarea materialului excavat, titularii trebuie să dețină acte de reglementare în domeniul apelor, proces pentru care se parcurg mai multe etape. Avizele, respectiv autorizațiile de gospodărire a apelor se eliberează de către ABAST numai în baza unor documentații tehnice întocmite de către instituții publice sau entități private atestate de MMAP.