Am pus în dezbatere publică bugetul județului Iași pe 2022

Am pus în dezbatere publică bugetul județului Iași. Anul acesta vom continua să investim în modernizarea drumurilor și a spitalelor, în construirea parcurilor industriale pentru a crește numărul locurilor de muncă, în asigurarea serviciilor sociale și în implementarea proiectelor societății civile.

Vom investi anul acesta 270 de milioane de lei pentru a dezvolta județul Iași.

Infrastructura rutieră

Alocăm 100 de milioane de lei, fonduri pentru continuarea lucrărilor pe Axa Iași – Suceava, la cel de-al treilea lot – DJ 281 de la Belcești-Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți-Lespezi până la limita cu județul Suceava, în total 40 de km de drum modernizat.

În același timp, vom aloca fonduri și pentru modernizarea DJ 249 A, pe sectorul cuprins între localitățile Mânzătești – Ungheni și Holboca – Bosia, dar și pentru pregătirea documentației privind înființarea centurii ușoare de ocolire a Municipiului Iași.

Totodată, prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Iași continuăm modernizarea mai multor drumuri județene: • DJ 244D: limită jud Vaslui – Dolhești – Ciortești – Coropceni • DJ 201C: lim jud Neamț – Răchiteni – intersecție DN 28 • DJ 249D: Moreni – Prisăcani – Măcărești – Grozești • continuând cu DJ 282B: Bivolari – Traian – Spineni • DJ 249 Hermeziu – Vladomira • și nu în ultimul rând DJ 281B Borosoasa – Plugari

Pe lângă aceste proiecte aflate în execuție, vor fi pregătite studiile și documentațiile pentru modernizarea a încă 5 drumuri județene.

Infrastructura medicală

Buna funcționare a spitalelor din subordinea Consiliului Județean Iași este o prioritate pentru noi. Vom aloca o bună parte din buget, peste 97 de milioane de lei, pentru proiectele de modernizare ale spitalelor.

Finanțăm cele trei mari proiecte medicale pentru Iași: construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii și a Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilității Iași. Sunt trei spitale construite de la zero pe care Iașul le va avea în următorii ani.

Continuăm și proiectul de reabilitare și modernizare la spitalul de copii Sf. Maria, la corpul B, ultima etapă a proiectului. În același timp, vom extinde Unitatea de Primiri Urgențe și spațiile medicale.

Vom investi și în extinderea stației de oxigen la Spitalul de Pneumoftiziologie, în achiziționarea unui nou computer tomograf pentru Spitalul de Neurochirurgie Iași și în susținerea activității tuturor spitalelor, inclusiv spitalul de Boli Infecțioase și cele două maternități, Elena Doamna și Cuza Vodă.

Toate aceste spitale ale Consiliului Județean se îngrijesc de sănătatea ieșenilor și a pacienților din întreaga regiune. Vom face toate eforturile pentru a ne asigura că au atât condițiile, cât și dotările necesare pentru ca serviciile medicale să se ridice la standardele corespunzătoare.

Parcuri industriale

Pentru a aduce dezvoltare economică în județ trebuie să implementăm proiecte mari, prin care să creăm infrastructura necesară pentru investitori și să-i stimulăm să deschidă bussinesuri în Iași. Astfel, vom reuși să creștem numărul locurilor de muncă.

În acest sens, alocăm finanțare pentru construirea a șapte parcuri industriale în județ, la Lețcani, Holboca, Răducăneni, Pașcani, Deleni, Podu Iloaiei și Dumești.

Cel mai avansat proiect este parcul industrial Lețcani. Aici au început deja de anul trecut lucrările. Prin finanțarea de 8 milioane de lei, vom reuși ca până la finalul anului să le finalizăm.

Pentru toate celelalte șase parcuri, asigurăm fondurile necesare pentru serviciile de proiectare, faza PUZ.  Vom avansa astfel în etapa următoare și vom crea diferite areale de localizare a afacerilor la nivelul județului.

Puteți consulta bugetul județului pe website-ul Consiliului Județean, în categoria Transparență Decizională.