Costel Alexe – Un președinte pentru tineri la Președinția Consiliului Județean Iași

După experiența pe care am avut-o în calitate de consilier județean, dar și aceea de deputat, cred astăzi, mai mult ca oricând, în faptul că tinerii din județul Iași trebuie să vadă în Consiliul Județean Iași un partener în realizarea proiectelor lor profesionale și de viață. Pentru ca lucrul acesta să devină o realitate, trebuie să creăm mai întâi un cadru adecvat pentru susținerea dezvoltării personale și profesionale a tinerilor din Județul Iași, precum și pentru participarea tinerilor la viața publică și la dezvoltarea durabilă și sustenabilă a societății.

Întotdeauna am considerat că una dintre resursele importante ale Județului Iași sunt tinerii. De aceea, în mandatul meu de Președinte al Consiliului Județean Iași, le voi acorda o atenție deosebită. Rezolvarea problemelor pe care le întâmpină tinerii din județul Iași trebuie să pornească de la identificarea acestora, să ajungă la formularea unor politici publice județene, să continue cu coordonarea și colaborarea dintre instituții și mediul asociativ și să ia forma unei susțineri constante a activităților pentru tineri.

CENTRU JUDEȚEAN DE TINERET

Pentru atingerea acestui obiectiv, în calitate de președinte al Consiliului Județean, voi susține împreună cu echipa de consilieri județeni ai PNL Iași, următoarele: Înființarea unui Centru Județean de Tineret cu scopul de a pune la dispoziția organizațiilor și grupurilor de tineri resursele financiare necesare pentru desfășurarea activităților.

TINERI VOLUNTARI

Organizarea Zilei Internaționale a Tineretului și Ziua Voluntarului, împreună cu asociațiile de tineret din județul Iași. Îmbunătățirea activităților de voluntariat în mediul rural prin crearea unor centre de voluntariat care să promoveze voluntariatul ca oportunitate de dezvoltare personală și profesională.

CEL MAI MARE CAMPUS DIN ROMÂNIA

Construirea celui mai mare campus universitar din România în interiorul zonei metropolitane Iași; un campus universitar în județul Iași care să deservească toate cele cinci universități mari din Iași va aduce un interes deosebit învățământului superior. Susținerea Consiliului Județean, parteneriatul cu universitățile și UAT-urile va crea un centru cu totul nou pentru educație, cercetare, petrecerea timpului liber și spații de cazare suficiente.

PARC TEHNOLOGIC IT&C

Investiție de 5 mil. euro în realizarea unui parc tehnologic IT&C care să angajeze, în primii 2 ani, 1000 de tineri specializați în domeniul IT şi în industriile conexe. Construirea unui cluster de cercetare-dezvoltare asociat campusului universitar, în interiorul Zonei Metropolitane Iași. Construirea unui campus unic în România pentru învățământul profesional și tehnic. În parteneriat cu Zona Metropolitană Iași și cu primăriile din județ, vom demara construcția unui campus unic în România dedicat exclusiv învățământului profesional și tehnic, iar Consiliul Județean Iași va accesa fonduri guvernamentale și cu ajutorul ISJ, va crea noi laboratoare specializate sau clase dedicate, sau chiar să mute aici clase din liceele industriale din Iași. Identificarea de spațiu propice activității Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”.

ACADEMIE DE TENIS ÎN IAȘI

Facilitarea construcției, în parteneriat public-privat, a unei academii de tenis pe modelul celor propuse de foştii mari tenismeni români, Ion Ţiriac şi Ilie Năstase. Consiliul Judeţean Iaşi va asigura asistența în finanțare a acestui proiect iar, așa cum o asemenea idee prinde contur la Miroslava, Consiliul Județean poate achiziționa sau concesiona teren de la alte UAT-uri. Odată accesată această oportunitate, prin crearea unei entități distincte, CJ va putea finanța partea de utilităţi și de construcție efectivă a terenurilor, a spațiului hotelier, a cantinei pentru tinerii sportivi și a celorlalte facilități.

PISTE PENTRU BICICLETE

La noi în țară, doar 5% dintre locuitori se deplasează constant cu bicicleta. În mare parte, această situație se datorează lipsei pistelor pentru biciclete și a siguranței în trafic. Pentru a crește acest procent, avem nevoie de două lucruri: infrastructură de piste pentru biciclete și stimularea achiziției acestora de către români. Ca președinte al Consiliului Județean Iași mă voi asigura că toate drumurile județene nou construite vor fi prevăzute cu piste pentru biciclete.

Ca Ministru al Mediului lucrez alături de colegii mei la realizarea unui program, ce va fi lansat în cel mai scurt timp, prin care statul va subvenționa achiziția de biciclete pentru a încuraja transportul alternativ și prietenos cu mediul.