Costel Alexe: “Opt nereguli majore la spitalul mobil de la Lețcani pe care Maricel Popa le va deconta. Nu se poate ascunde în spatele imunității parlamentare!”

Este inacceptabil ca un spital care avea ca dată oficială de recepție 18 mai, atenție vorbim de termenul stipulat în caietul de sarcini și în procedura de achiziție, să fie nepredat legal către beneficiar și să nu asigure condițiile optime de îndeplinire a actului medical.
L-am întrebat public în aceste luni pe Maricel Popa o serie de chestiuni elementare:
1. Cum ați făcut recepția Spitalului Covid de la Lețcani în condițiile în care nu se poate asigura oxigenul pacienților de la Terapie Intensivă?
2. Știați că sunt probleme cu asigurarea oxigenului în data de 6 septembrie când ați inaugurat spitalul în plină campanie electorală, disperat după voturi?
3. Dacă ieșenii au plătit pentru un spital complet de 250 de paturi (conform caietului de sarcini), de ce sunt funcționale doar 30 de paturi, din care niciunul pentru terapie intensivă?
4. Cine răspunde penal și administrativ pentru toate minciunile pe care le-ați aruncat în spațiul public în aceste luni și care au avut doar rolul de a masca această problemă uriașă?
Ieșenii trebuie să știe că acestea nu sunt singurele probleme majore care blochează și astăzi buna funcționare a spitalului Covid de la Lețcani și aș vrea să vă spun că Direcția de Sănătate Publică Iași a identificat o serie de deficiențe grave privind recepționarea spitalului de la Lețcani de către Spitalul de Boli Infecțioase.
Este incredibil ce se întâmplă în prag de iarnă, când lipsa condițiilor pune în pericol atât viața pacienților, cât și a cadrelor medicale care fac eforturi supraomenești pentru a practica medicina.
⚠️procesul de predare-primire, care nu a fost finalizat, DSP sugerând că singurele documente realizate în acest sens vizează o preluare pe bază de inventar a unei părți din aparatura medicală necesară acordării asistenței medicale;
⚠️lipsa documentației tehnice aferente instalațiilor de toate tipurile, inclusiv manualele de utilizare și fișele tehnice ale bunurilor din dotarea spitalului mobil;
⚠️alimentarea cu apă potabilă și conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând risc de îngheț;
⚠️burdufurile de trecere dintre module nu asigură etanșeitate și nici izolare termică, pe timpul iernii existând pericolul de blocare a ușilor;
⚠️instalația de încălzire realizată cu aparate de aer condiționat nu funcționează în condiții de temperatură scazută – 15 grade Celsius;
⚠️apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea și constituie un factor de risc mai ales în perioadele de îngheț;
⚠️nu sunt contracte de mentenanță pentru servicii de alimentare cu apă, oxigen, energie electrică, PSI etc;
⚠️nu a reușit să respecte termenele asumate cu privire la derularea etapelor de predare-primire și de remediere a deficiențelor constatate.
În loc ca autoritățile să fie preocupate să dea în folosință un spital atât de necesar în lupta cu Covid, Maricel Popa și PSD Iași au ales să folosească obiectivul în interes electoral, acuzând dușmani închipuți pentru propria lui incapacitate administrativă.
Aș vrea să îi transmit un mesaj clar domnului Maricel Popa, autorul dezastrului din jurul achiziției și implementării spitalului de la Lețcani și cel care a pus la cale un tun de 14 milioane de euro pe banii și sănătatea ieșenilor:
Domnule Maricel Popa, vă rog să mă ascultați foarte bine și să înțelegeți un singur lucru: puteți să vă ascundeți în spatele mandatului de senator, dar imunitatea parlamentară nu vă scapă de răspunderea penală și vă asigur că veți răspunde pentru toate abuzurile și ilegalitățile comise în fruntea Consiliului Județean Iași.