Consiliul Județean Iași sprijină financiar realizarea rețelelor de gaz în 52 de comune

Am repartizat către primăriile din județ peste 20 de milioane de lei pentru a susține proiectele pentru racordarea la gaz.

Din această sumă, 5,2 milioane de lei au fost alocați UAT-urilor din județ care derulează proiecte pentru realizarea de sisteme de distribuție și branșamente de gaz prin Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”. De acest sprijin financiar vor beneficia 52 de primării ieșene, suma acordată pentru fiecare dintre ele fiind de 100.000 de lei. Fără această finanțare de la Consiliul Județean, cele 52 de UAT-uri erau în imposibilitatea de a susține din bugetul propriu realizarea Studiilor de Fezabilitate necesare pentru încheierea contractelor prin PNI.

Lista celor 52 de primării beneficiare:

Alexandru Ioan Cuza, Aroneanu, Balș, Belcești, Brăești, Ciortești, Ciurea, Coarnele Caprei, Comarna, Costești, Costuleni, Cotnari, Cristești, Dobrovăț, Erbiceni, Fântânele, Focuri, Grajduri, Gropnița, Hărmănești, Heleșteni, Holboca, Horlești, Ion Neculce, Lespezi, Lungani, Miroslava, Mogoșești Iași, Movileni, Oțeleni, Prisăcani, Probota, Rediu, Ruginoasa, Scânteia, Sinești, Șipote, Sirețel,  Stolniceni Prăjescu, Strunga, Tansa, Țibănești, Tătăruși, Țigănași, Todirești, Tomești, Trifești, Țuțora, Valea Seacă, Vânători, Hârlău, Podu Iloaiei.

În actualul mandat, județul Iași beneficiază de o finanțare de 120 de milioane de euro pentru a înființa sau extinde rețele de gaz în 63 de comune. Una dintre aceste UAT-uri a obținut fonduri europene prin POIM și, în urma implementării proiectelor, 15.600 de gospodării vor fi racordate gratuit. Pentru celelalte 52 de comune care au proiecte pe gaz prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, Consiliul Județean a hotărât, în urma negocierilor cu Asociația Comunelor din România (ACOR), să sprijine financiar elaborarea tuturor documentelor necesare  Studiului de Fezabilitate, pentru ca banii din PNI să ajungă cât mai rapid cu putință în fiecare comunitate. Consiliul Județean vrea să fie un partener al primăriilor și în realizarea rețelelor de gaz, după ce a investit sume importante prin ApaVital pentru extinderea sistemului de apă și canalizare.