Consiliul Digital al Municipiului Iași

Alături de Vicepremierul Raluca Turcan, de Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, am răspuns invitației primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, de a participa la Consiliul Digital al Municipiului Iași.

Guvernul #PNL, condus de Ludovic Orban, a făcut mai multe progrese, în materie de digitalizare, în doar câteva luni de guvernare, decât au făcut alții în 30 de ani, în toate guvernele. Pe lângă gestionarea crizei sanitare, am avut forța și cunoașterea să digitalizăm administrația publică centrală și să încurajăm autoritățile publice locale și mediul de afaceri să folosească instrumentele digitale în folosul românilor.

➡️ Am accelerat informatizarea sistemului public, astfel încât, relațiile dintre contribuabili şi autorităţi să fie simplificate şi digitalizate:
🔵 Am extins plăţile prin ghişeul.ro;
🔵 Am conectat casele de marcat electronice la serverul ANAF;
🔵 Am încurajat telemedicina, prin posibilitatea ca medicii să ofere servicii prin intermediul platformelor digitale, să poată emite rețete pe e-mail, iar farmaciile să aibă o relație digitală cu casele de asigurări pentru decontarea medicamentelor compensate;
🔵 Am facilitat plata alocațiilor și obținerea oricăror avize și acte prin e-mail;
🔵 Am încurajat telemunca și relație românilor cu toate autoritățile statului de la un „click” distanță.

➡️ Am aprobat deja multiple granturi pentru:
🔵 digitalizarea IMM-urilor în valoare de 150 mil. euro;
🔵 start-up-uri pentru studenţi cu un buget de 150 mil. euro;
🔵 programe de educaţie digitală pentru angajaţi și anagajatori – în jur de 30 mil. și 50 mil. de euro.

➡️ Pe lângă aceste granturi și facilități care țin de digitalizare și de susținerea noilor tehnologii, ne-am concentrat și pe diminuarea efectelor crizei sanitare prin susținerea economiei naționale. Și anume, am alocat 1 miliard de euro pentru trei programe majore, iar resursele financiare aflate la dispoziția întreprinderilor românești se vor repartiza, după cum urmează:
🔵 550 de milioane de euro pentru investiții ale firmelor;
🔵 350 milioane de euro pentru capital de lucru în domeniile HoReCa, spectacole, transport rutier de persoane;
🔵 100 milioane de euro destinate granturilor pentru IMM-urile fără angajați, cu administratori plătiți din dividende.