Conferință de presă la Timișoara despre calitatea aerului din oraș

Zi plină la Timișoara!
În cadrul conferinței de presă pe care am avut-o la sediul Primăriei Timișoara am discutat despre calitatea aerului din oraș, având în vedere că Timișoara este astăzi unul dintre cele cinci municipii din România care se află sub procedură de infringement a Comisiei Europene pentru depășirile de dioxid de azot.
Vestea bună este că Timișoara face progrese vizibile. Pentru prima dată după mulți ani, tendința de creștere a concentrațiilor a fost întreruptă.
Avem însă nevoie să continuăm în ritm accelerat și am convenit cu domnul primar adoptarea cât mai rapidă a Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA), un instrument esențial pentru acest proces.
L-am asigurat de întreg sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cred că, împreună, putem să scurtăm termenele de implementare ale acestor măsuri atât de necesare și foarte așteptate de timișoreni.
Pădurea Verde din Timișoara a fost alt subiect adus în discuție, rolul recreativ al acestei păduri pentru timișoreni fiind unul extrem de important.
Am subliniat necesitatea trecerii acestei păduri în administrarea publică a UAT Timișoara și transformarea ei într-o pădure-parc, amenajată cu piste de biciclete, alei, bănci, piste pentru alergare, aceste modernizări urmând a se realiza cu materiale prietenoase cu mediul înconjurător.
Programul de astăzi a prevăzut și o vizită în comuna Șandra, acolo unde m-am întâlnit cu producătorii locali și cu autoritățile din județ, pentru a le vorbi despre noua marcă înregistrată ”produs în arie naturală protejată”, lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
Îi așteptăm pe toți producătorii din ariile protejate să vină alături de noi să construim cel mai puternic brand tradițional din România.
Numai în județul Timiș, peste 13% din suprafață este sub o formă de protecție.
Îi încurajez pe această cale pe micii producători, să profite de șansa de a fi parte din brand-ul național ”produs în arie naturală protejată”, dar și despre cele peste 200 de milioane de euro care sunt disponibili prin fonduri europene pentru a-și dezvolta afaceri și pentru a încuraja produse sănătoase românești pe o piață marcată de importuri.