Am participat astăzi, alături de Premierul României, Ludovic Orban, ministrul Economiei Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, precum şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, la începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, dezvoltat de compania Black Sea Oil and Gas

Am participat astăzi, alături de Premierul României, Ludovic Orban, ministrul Economiei Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, precum şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, la începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, dezvoltat de compania Black Sea Oil and Gas.
Așa cum am declarat încă de la preluarea mandatului, extinderea reţelei de gaze naturale în România reprezintă o necesitate pentru populaţie, însă, în acelaşi timp, o soluție pentru a reduce presiunea de pe pădurile României.
Astăzi, principala problemă cu care se confruntă satul românesc este lipsa gazului metan. Cred că trebuie să fie un obiectiv pentru noi toți să creștem gradul de racordare la rețeaua de gaze naturale, pentru a reduce presiunea pe care fiecare dintre noi – primari, cetățeni sau beneficiari – o punem pe pădurile din România. 3,5 milioane gospodării din țara noastră încă se mai încălzesc cu lemn de foc. Realitatea este că din doi arbori tăiați din pădurile României unul îl facem scrum. Nu îl facem nici mobilă, nici cherestea, nici jucării, nu-i dăm nicio valoare adăugată.
Racordarea la gaze naturale are două obiective majore. Pe de o parte, Guvernul României și-a propus creșterea standardelor de viață al populației, prin îmbunătățirea condițiilor de încălzire și de preparare a hranei, iar pe de altă parte prin reducerea poluării, având în vedere că multe dintre locuințe sunt acum încălzite pe bază de lemne, cu impact major în emiterea de noxe și poluanți, în contradicție cu politicile de mediu ale Uniunii Europene.
Proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, presupune operaţiuni tehnice dezvoltate în premieră în România după 1989. Acesta prevede o staţie de tratare a gazelor – la 2 km de ţărm, 4,3 km de conducte terestre, 121 km de conducte offshore, platforma de producţie ANA, cu 4 sonde (70 metri adâncimea apei), 18 km conducte conectoare între zăcămintele ANA şi Doina, sonda Doina (85 m adâncimea apei).
Premierul Ludovic Orban: Investiția de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD este primul proiect de exploatare și valorificare a resurselor off-shore de care dispune România în Marea Neagră. Guvernul încurajează dezvoltarea unor astfel de proiecte, pentru că, din punctul nostru de vedere, trebuie valorificate toate resursele într-un mod care să genereze dezvoltare economică și să ducă la creșterea calității vieții în România. Guvernul pe care îl conduc a mobilizat un miliard de euro pentru proiectul de înființare de distribuții de gaz natural în localitățile în care nu există, astfel încât gazul românesc să ajungă în casele românilor.