Administrarea durabilă a pădurilor | Ludovic Orban și Costel Alexe, discuții cu reprezentanţi din industria lemnului

Joi, 18 iunie | Realitatea

Consultări aplicate astăzi, la Palatul Victoria, ale premierului Ludovic Orban și ministrului Mediului, Costel Alexe, cu reprezentanții Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, referitoare la administrarea corectă și durabilă a pădurilor, precum și la sistemul de trasabilitate şi certificare a provenienţei legale a masei lemnoase.

Discuțiile au avut loc în perspectiva operaționalizării noului SUMAL, sistem de monitorizare a fondului forestier. ”Această măsură, coroborată cu înăsprirea sancțiunilor cuprinse în Codul Silvic, va contribui la combaterea tăierilor neautorizate și transportului ilegal de masă lemnoasă, obiectiv asumat de Guvern”, a afirmat ministrul mediului, Costel Alexe.

Alte teme de pe agenda de dialog s-au referit la creșterea accesului la finanțare europeană pentru operatorii și producătorii de lemn și încurajarea antreprenoriatului în acest sector. ”Finanțarea corectă și o legislație predictibilă sunt elemente importante pentru stimularea industriei de prelucrare a lemnului, cu beneficii economice, sociale și de mediu, prin valoarea adăugată ridicată a produselor, crearea de locuri de muncă și administrarea eficientă a pădurilor”, a subliniat premierul Ludovic Orban.