60 de noi stații de monitorizare a calității aerului vor fi instalate în România

Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o reţea de senzori pentru măsurarea calităţii aerului. Întreaga investiţie pe care o face Ministerul în această modernizare a reţelei e de 3,17 milioane de euro, din care 2,17 milioane euro sunt bani de la Adminstraţia Fondului pentru Mediu şi un milion de euro bani ce vin din fonduri europene, prin POIM.

Vom avea 30 de staţii care măsoară PM 2 şi PM 5 și alte 30 de staţii care vor fi prelevatoare. Acestea sunt echipamentele care măsoară toţi poluaţii de mediu, constant.

65% din staţii vor fi amplasate în Bucureşti. Şi e normal să fie aşa pentru că avem o condamnare la Curtea Europeană de Justiţie, avem procedură de infringement şi cele mai multe sesizări le avem din partea bucureştenilor când vorbim despre calitatea aerului.

În prezent, avem opt staţii în Bucureşti care măsoară 24 de ore calitatea aerului. Vom extinde reţeaua din Capitală de la opt cu încă 27 de statii noi. Dintre acestea, 12 vor fi staţii de trafic şi vor măsura valorile din aer, Piaţa Victoriei, Pasajul Iuliu Maniu, Piaţa Română, Barbu Văcărescu, Colentina, 13 septembrie, etc. Alte staţii vor fi în Giuleşti, Pipera, locaţia de la Monitorul Oficial. Restul de trei staţii noi vor monitoriza aerul continuu şi vor fi în Bragadiru, Chiajna şi Pajura.